Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu |
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Kiev Büyükelçisi Evagoras Vryonides'in ülkesini ziyaret etmesi için yaptığı daveti, Güney Kıbrıs'a yapacağı ziyaretin ardından kara sınırından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine geçmesine izin verildiği takdirde kabul edeceğini söyledi.
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu 11 Ocakta Kiev’de Büyükelçi Evagoras Vryonides ile görüştü. Kırım Tatar Milli Meclisinden yapılan açıklamada görüşmenin Güney Kıbrıs’ın Kiev Büyükelçisinin talebi üzerine yapıldığı kaydedildi. Vryonides, Kırımoğlu'nun KKTC'yi defalarca ziyaret ederken Avrupa Birliği üyesi olan ve Ukrayna’nın diplomatik ilişkileri kurduğu Güney Kıbrıs Rum Yönetimini hiç ziyaret etmemesinin sebebini sordu.
Kırımoğlu, Kıbrıs’ın Rum kesimine ve Yunanistan’a karşı hiçbir önyargısının olmadığını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini bu ülkenin Cumhurbaşkanı ya da Parlamento Başkanının davetlisi olarak çeşitli törenlere veya konferanslara katılmak üzere ziyaret ettiğini söyledi. Kırımoğlu, KKTC’yi ziyaret etmesinin bir başka sebebi olarak orada yaşayan Türklerin Kırım Tatar halkının kardeşi olması ve bu kesimde Rusya'nın işgalinden sonra Kırım’ı terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının torunlarının yaşıyor olmasını gösterdi.
Evagoras Vryonides, Kırımoğlu’na bağımsız cumhuriyette Türk askerlerinin bulunmasını nasıl değerlendirdiğini sordu. Kırımoğlu bu soruya cevap olarak Kıbrıs’ta, imzalanan anlaşmalar gereğince Yunanistan ve Büyük Britanya askerleri dâhil olmak üzere başka ülkelerin ve BM barış gücü askerlerinin bulunduğunu söyledi.
Kırımoğlu, “Yunanistan askeri cuntasının darbe gerçekleştirdikten ve Enosis’i, yani Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlandığını ilân etti. 1960 Kıbrıs Anayasasını ihlâl eden Enosis’e karşı olan Kıbrıs'ın Türk toplumuna yönelik geniş çaplı baskılar başlayınca Türk askerleri Kıbrıs’a geldi.” dedi.
Kırımoğlu, bu bağlamda Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin yüzde 65’nin 2004 yılında yapılan referandumda Kıbrıs’ın birleşmesini öngören Annan Planını desteklediğini belirtirken Rumların bu planı desteklemediğinden dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi.
Evagoras Vryonides, yaklaşık bir saat süren görüşmenin sonunda Kırımoğlu’nu Kıbrıs Rum kesimine davet etti. Kırımoğlu, bu teklifi büyük memnuniyetle kabul ettiğini ancak bir şartı olduğunu söyeldi. Kırımoğlu, Güney Kıbrıs'a yapacağı ziyaretin ardından kara sınırından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine geçmesine izin verildiği takdirde teklifi kabul edeceğini söyledi.
Kırımoğlu, davete karşılık Büyükelçi Vryonides'i de Kırım’a davet etti. Kırımoğlu, Vryonides’in Kırım ziyareti sırasında Kırım’daki Yunan derneğinin yöneticileriyle görüşebileceğini söyledi.
0 yorum:
Yorum Gönder