rss
twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Pkk Terörüne Karşı Askeri Mücadele 2

Alınması Gereken Ek Önlemlerin Sağlayacağı Üstünlükler: A-10 Thunderbolt II



Orjinal adı "Warthog" olan A-10 Thunderbolt II kara birliklerine yakın hava desteği sağlaması için özel olarak geliştirilmiştir. Amerikan Fairchild Republic şirketi tarafından üretilmiştir. Düşük irtifa ve hızda manevra yapabilen A-10 Thunderbolt II tüm yer hedeflerine saldırabilir, tank katili olarak anılır.

A-10 Thunderbolt II
  • İki adet General Electric TF-34GE-100 turbo fan motoru taşımaktadır. Bu motorların her biri 9565 libre gücündedir.
  • Motorlar gövde üstündedir ve birbirinden ayrılmıştır. Böylelikle karadan gelebilecek saldıralarda motorların hasar görmesinin önüne geçilmiştir.
  • Motorlardan biri isabet alsa bile diğer motor çalışama devam eder.
  • Motor sesi çok değişiktir, hafif bir ıslık sesini andırır. Bu da uçağın saldırı esnasında geç fark edilmesini sağlar.
  • Motorlar düşük sıcaklık yaydığı için, Stinger, Redeye ve SA-7B gibi yerden atılan ısıya duyarlı füzelerin uçağı takibini zorlaştırır.
  • Soğuk savaş döneminde T-62 tanklarının zırhlarını orta irtifadan delmek için geliştirilen 30 mm'lik GAU-8A/Gatling makineli topu uçağın en etkili silahıdır.

Kısa ve ham pistlerden iniş-kalkış yapabilmesi uçağa cepheye yakın alanlarda harekat olanağı sağlar. Oldukça dayanıklı bir uçaktır, savaş alanında uzun süre kalma yeteneği vardır. Harekat yarıçapı olarak 1000 km menzile saldırı yapabilir. 2 saat kadar yakın destek yaptığı bölgede kalabilir.

Uçağın en etkili silahı olarak bahsettiğim GAU-8A/Gatling makinalı topu 7 namluludur ve 0.43 kg - 0.75 kg ağırlığında 1350 adet mermi kullanır. 6500 m'den tank imha edebilir. Pilotun seçimine göre dakikada 2100-4200 mermi atabilir. 30 mm mermilerin kullandığı top hedefi vurduğunda mermiler bomba etkisi yaparak patlar. Dakikada 3900 mermi bomba yağmuru gibi olabilir. 30 mm'lik mermiler fakirleştirilmiş uranyum (Du-Depleted Uranium) alaşımlıdır. Bir saniyelik makineli top salvosuyla isabet halinde bilinen tüm tank ve zırhlı araçlar delinmektedir.

Saldırı helikopterlerine (Cobra, Apache) göre A-10 Thunderbolt II daha sağlamdır ve düşürülme riskleri daha düşüktür. Rotor veya motoruna isabet alan bir saldırı helikopterinin (Eurocopter Tiger, Ka-50 Hokum vs.) kutulması neredeyse imkansızken motoruna isabet alan A-10 Thunderbolt II'nin üssüne geri dönebilme şansı çok yüksektir. Son çare olarak pilotu ACES II tipi fırlatma koltuğu ile paraşütle atlayabilir. Helikopterlerde böyle bir kabiliyet bulunmamaktadır. Pilot kabininin etrafı 3.8 cm titanyum zırh ile kaplıdır. Uçağın tamamı zırhlı değildir, sadece yakıt deposu ve pilot kabini zırhlıdır. 1991 yılındaki körfez savaşında gövde ve kanatlarında 30 cm civarında uçaksavar mermi delikleri olmasına rağmen uçaklar üsse geri dönebilmişlerdir.

1991 Yılındaki Körfez Savaşında A-10 Thunderbolt II'ler Destan Yazmışlardır.



148 adet A-10 tarafından yapılan 8077 sortide Irak ordusuna ait 1000 tank, 2000 askeri araç, 1200 top ve obüs tahrip edilmiştir. 8077 sortinin ardından tahminlerin ötesinde 5 adet A-10 kaybı yaşanmıştır. Kanadının 3/1'ini kaybeden bir A-10 üsse geri dönmeyi başarmıştır.
  • Ordumuzda A-10 Thunderbolt II bulunmamaktadır.
  • 7 saat süren Aktütün saldırısına hava koşullarından etkilenmeyen A-10 Thunderbolt II bölgeye desteği yarım saat içerisinde verebilir.
  • Saldırı helikopterlerinden etkili ve fazla mühimmat taşıyabilir.
  • Saldırı helikopterlerine göre düşürülmesi ve tespiti daha zor olduğu için caydırıcıdır.
Terörle mücadelede yakın hava desteği ve ağır mühimmat atışında F-16 kullanmaktayız. F-16'nın serbest uçuşlu bomba atışında isabet yüzdesi A-10'dan daha yüksektir ama yakın hava desteği için A-10 biçilmiş kaftandır. Tek kullanıcısı ABD olan A-10 Thunderbolt II çeşitli modernizasyonlar ile 2020 yılına kadar hizmet verebilir. Aşağıdaki A-10 Thunderbolt II Fighter Plane isimli izletiyi izleyebilirsiniz.



A-10'lar pkk ile mücadele gibi düşük yoğunluklu çatışmalarda başarı ile kullanılabileceği gibi olası bir savaşta KKK'nin yakın hava desteğini yapabilecek en iyi uçaktır. KKK'nin ihtiyacı olan bütün anti-tank ve yakın hava desteği görevlerini helikopterler ile yapması mümkün olmayabilir. HvKK'nin F-16 ve F-35 gibi çok değerli uçaklarını KKK'nın yakın hava desteği için tahsis etmesi hava üstünlüğünün kazanılmasını zorlaştırabilir.

NVIS (Gece Görüş Sistemi) A-10 Thunderbolt II'nin sahip olduğu sistemlerden biridir. Ayrıca ALQ-131 elektronik önlem (ECM) podu ve LITENING AT/Sniper XR hedefleme podları da taşıyabilmektedir. Etkili topuna ilave olarak Mk-82/83/84 serisi serbest düşüşlü bombalar, Rockeye ve CBU serisi parça tesirli bombalar, Paveway tipi lazer güdümlü bombalar, Maverick tipi havadan karaya füzeler ile Sidewinder tipi havadan havaya füzeler taşıyabilir.

Sonuç olarak A-10 Thunderbolt II terörle mücadelede ve olası savaşta mutlak galibiyete beklenenden daha büyük katkı sağlayacaktır.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

dağlık bölgeler birkaç tane araplarla aramızı ayıracak bölgeyi kurtarmayıp dış güçlere bıraksaydık şimdi orada kürt diye bişey kalmazdı, yok ederdi fransızlar, en azından yabancılar orayı medenileştirirdi, o topraklar işimize yaramıyor, madem petrol var çıkarın o zaman yok ülke geriliyor nüfus artıyor, bir an evvel orada kürtlere ülke verilirse hepsi oraya sktiredilir, eğer ülkemizin her yerindeki kürtler verilecek topraklara gidecekse petrolde çıksa razıyım, zengin olsunlar sadece ülkemize gelmesin bu yaratıklar.

Adsız dedi ki...

Yazı gerçekten çok güzel. Bu dünyada 35 yıldır misafirim ve şimdiye kadar okuduğum en güzel günlüklerden birine yorum bırakıyorum. Çizginizi korumanız, bu ve benzeri daha fazla yazı yayınlamanız dileği ile...

Adsız dedi ki...

Size bu konuda katılmadığımı belirtmek isterim A-10 lar tasarlanırken tank avlamak içi yapılmışlardır ve genellikle arazinin düz olduğu bölgelerde iyi verim alınır bu araçlardan .Nitekim körfez savaşında arazi fazlasıyla düzdü(heryer çöldü) Videodada gördüğünüz gibi videodaki yerlerde düz ama güneydoğu tamamen dağlarla kaplı engebeli bir arazi burda pek işe yarayabileceklerini sanmıyorum zaten daha önce alınması düşünülmüş fakat uygun olmadığı için vazgeçilmiştir güneydoüu için en uygun hava araçları helikoterler ve silahlı ihalardır silahlı ihalar gördüü yerde vurur helikopterlerse zaten yıllardı basarıla kullanılır süper cobralar...

Rüya Güngör dedi ki...

A-10 Thunderbolt baskın yapan grubu silecek, ağır kayıplar verdirdikten sonra örgütü sindirecek en hızlı hava aracına alternatif olarak gösterilmiş ve olası savaşta orduya sağlayacağı faydalar listelenmiş. Günlüğü uzun zamandır takip ediyorum, güzel yazılar derneliniyor. Adsız arkadaşım da haklı İHA ve Helikopterler konuda vazgeçilmez olacaktır. Konu hakkında benim tek geçeceğim silah AC-130 Gunship'dir. Gündüz/gece kamp, grup vs. koymadan %100 başarı ile yok edecek yegane avcı :)