rss
twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Duyulmamış Kahramanlarımızdan Nuri Demirağ



H4bib'in sağ kısmında Facebook Sayfasının altındaki kısa metni okuyanınız var mı? Okuyanlar metin içerisinden Nuri Demirağ ismini seçmişler ve kim olduğu hakkında düşünmüşlerdir.1886 yılında Sivas'da doğan Nuri Demirağ 1918'de yabancıların tekelinde bulunan sigara kağıdı işine girdi. İlk yerli sigara kağıdını üreten Demirağ üretimine Türk Zaferi ismini verdi. Sigara kağıdı üretimini alkışlanacak bir başarı olarak görmeyenler aşağıda paylaştığımız videoyu izlerlerse Demirağ'ı ayakta alkışlayacaklardır. Demir yolları için teklif veren yabancılardan en düşüğünü sunan Fransız firmasının önerdiği miktarın 4/1'ini verdi ve işini tamamladı. Çok zor şartlarda insan gücü ile sarp, dağlık arazilere demir yollarını başarı ile döşemesinden sonra Atatürk ona ve kardeşine Demirağ soyadını verdi. Nuri Demirağ araştırılması ve yaptıklarına teşekkür için anılası ve yeni nesillere aktarılamamış bir kahramandır. İlk Türk sigara kağıdını, ilk seri üretim Türk uçağını, ilk altı kişilik ilk Türk yolcu uçağını, ilk yerli paraşütü, Ankara'nın doğusuna ilk demir yolunu ve köy/şehir planlamalarını yapan Nuri Demirağ yeni nesillere örnek olacak bir şahıstır. Nuri Demirağ hakkında sizlere önerdiğimiz kitaplar:
  • Nuri Demirağ Kimdir?, Ziya Şakir
  • Nuri Demirağ Hayat ve Mücadeleleri, Necmettin Deliorman
  • Nuri Demirağ: Türkiye'nin Havacılık Efsanesi, Dr.Fatih Dervişoğlu
Tüm icraatlarını günlüğe yazmadığımız Nuri Demirağ'ın yeni nesillere örnek olmasını diliyoruz. Türkiye'nin cesur, girişimci ve milletine bağlı gençlere ihtiyacı var.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Öncelikle paylaşım için çok teşekkür ederim böle vatan aşıklarını yayınlarsanız bizde vatandaşve Türk olarak deyerli iş adamlarımızın nasıl gayretle çabayla bize bu vatanı bıraktığını bilip ve ona göre bizde böle azimle çalışmalıyız .... Teşekküller TÜTKİYE

Adsız dedi ki...

Şakir Zümre hakkında da video ve yazılı anlatım istiyoruz.