rss
twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Millliyetçi ve Dindar Tatarlar Yılbaşı Kutlamalarına Karşı



Millliyetçi ve Dindar Tatarlar Yılbaşı Kutlamalarına Karşı

Tataristan'da dindar kesim ile Tatar milliyetçiler, yılbaşının İslam'da ve Türk-Tatar geleneklerinde yeri olmadığı gerekçesiyle kutlanmaması için çağrıda bulundu.

Dindarların talepleri Tatar milliyetçileri tarafından da destekleniyor. Milliyetçiler de 31 Aralık tarihinin Tatar halkı açısından sıradan bir gün olduğunu belirtiyor.

Tataristan'daki Rusya yanlısı bazı çevreler ise, Tatar Müslümanlarının ve milliyetçilerin üzerinde Kafkasya kökenli din adamlarının etkisi bulunduğu öne sürüyor. Bu kişilere göre, Dağıstan kökenli fıkıhçı Ebu Ömer Sasitlinski de bunlardan biri.
Bu eylemde konuşan Ebu Ömer, bu gibi kutlamaları düzenleyen insanları maymunlarla kıyasladı. Ebu Ömer'in konuşmasının Kazan Müslümanlarını birleştiren sosyal paylaşım sitelerinin grupları içerisinde yer alması dikkat çekti.

Paylaşım sitelerinde Ali isimli Kafkasyalı bir gencin konuşması üzerinde de duruluyor. Ali de diğer din adamları gibi yılbaşı törenlerinin İslami kurallara uygun olmadığını belirtiyor. Tataristan'ın Vısokogor ilçesindeki caminin eski imamı şeyh Ömer ismi ile tanınan Ayrat Şakirov da bu görüşlerin yayılması için çaba gösteriyor.

Bölgede yaşanan gelişmeleri analiz eden uzmanlar ise Tataristan Müslümanlarının "Kafkasyalaştırma" politikasının sonucunda Tatar dindarları arasında selefi düşüncenin yayıldığını iddia ediyor. Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Bölgesel ve Dini Araştırmalar Merkezi başkanı Raisa Süleymanova, Müslüman din adamlarının "laik bayramları" dindarların gündeminden çıkarmak için çalıştığını iddia etti. Süleymanova bu bayramların özellikle de yılbaşı kutlamalarının "şirk" olduğuna dair söylemlerin artmasına da dikkat çekti.

0 yorum: