rss
twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Kanada'da Kızıderililer Başkaldırdı



Kanada'da Kızıderililer başkaldırdı!


Kanadalı Kızılderililer, hükümetin, nehir ve gölleri korumaya ayrılan bütçeyi azaltması ve doğal arazilerin satışını kolaylaştırması üzerine ülke genelinde protesto gösterilerine başladı

Üç haftadır açlık grevinde olan Kanadalı yerli lider Theresa Spence, Başbakan Stephen Harper'ı, ''kalbini açmaya'' ve izlediği politika nedeniyle yerli protestoları Kanada sınırlarının ötesine taşmışken yerli liderlerle görüşmeye çağırdı.


Attawapiskat'ın Ontario topluluğundan olan Şef Theresa Spence, 11 Aralıktan beri açlık grevinde bulunuyor ve yerli topraklarına zarar veren yeni yasalar hakkında görüşmeler yapılmadıkça açlık grevine devam edeceğini söylüyor.

Theresa Spence, konuyla ilgili açıklamasında, herkes gibi başbakanın da bir kalbi olduğunu, ama kalbini açması lazım geldiğini, başbakanın içinde Yaratıcı'ya inanç olduğuna emin olduğunu söyledi.

Kanada yerlilerinin protestoları, dört yerli kadının, muhafazakar hükümetin yeni bütçe taslağını parlamentodan geçirmesiyle başladı. Yeni bütçe, Kanada'daki göl ve nehirlerin korunmasına ayrılan para azaltılıyor ve bunların satışını kolaylaştırıyor.

Kanada sınırlarının ötesine taşmış olan protestolar şimdiden ''Wall Street'i İşgal Et!'' hareketiyle kıyaslanıyor. Kuzey Amerika'nın onlarca alışveriş merkezinde yerli dansları ve davullarla protesto yapan yerlileri görmek mümkün. Kanada yerlilerinin Yeni Zelanda ve Ortadoğu'da bile destekçileri var.

35 milyon nüfuslu Kanada'da 1,2 milyon Kızıderili bulunuyor. Bunların büyük bir çoğunluğu ABD'deki gibi çok yoksul şartlarda yaşıyor ve yerliler arasında uyuşturucu kullanımı ile intihar oranları çok yüksek düzeyde.

0 yorum: