rss
twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Çin, Doğu Türkistan'da Terörün Dozunu Arttırdı

Çin, Doğu Türkistan'da terörün dozunu arttırdı.
Doğu Türkistan'ı işgal eden Çin yönetimi, 5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de meydana gelen ve en az 200 kişinin öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı, yüzlerce Uygur'un da kaybolduğu olayların yıl dönümünde bölgede yeni bir terör dalgası estiriyor.

Urumçi olayları sonrasında Çin yönetimince bölgenin Komünist Parti genel sekreterliğine atanan Cang Cung Şen, 18 Haziran'da yüksek düzeydeki asker ve sivil görevlilerin katıldığı bir toplantı yaptı. Partinin Genel Sekreteri Cang Komünist Parti'nin 18. Kurultayı öncesinde bütün askeri ve sivil güvenlik birimlerinin en yüksek düzeyde teyakkuz halinde bulunmalarını toplumun huzuru ve bölgenin istikrarının korunması için hiçbir tedbirden kaçınmamalarını istedi. Bu talimat sonrasında bölgede Müslüman Uygurlara karşı baskılar arttı.
Toplantı'da Cang, sosyal medyanın (İnternet) kontrolünün sağlanması, Urumçi'ye diğer bölgelerden gelen Uygurların sürekli takip ve kontrol edilmesi, ülkeye gelecek "Çinli Muhacir"lerin sıkı bir şekilde takibi ve kontrollerinin sıklaştırılması, muhtemel olayların önlenmesi için Uygurların ne sebeple olursa olsun, topluca bulunmalarının engellenmesi, Urumçi'de devam etmekte olan "Özerk Bölge "futbol müsabakalarının Çinlilerin yoğunlukta bulunduğu Şihenze şehrine alınması, istihbaratın güçlendirilmesi, rejim için tehlikeli kabul edilen şahıs ve organların sıkı takibi ve kontrollerinin sağlanması ve istikrarı korumak için bütün tedbirlerin alınması, sert darbe ve bastırma tedbirlerinin uygulanması için talimat verdi.

Cang Cung Şen toplantı'da ayrıca Urumçi'de devam eden futbol karşılaşmaları dolayısıyla statları dolduran on binlerce Müslüman Uygur taraftarın göstereceği muhtemel tepki ve eyleminden endişe duyduğunu ifade etti.

Dünya Uygur Kurultayı Sözcüsü Dilşat Reşit konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Çin'in aldığı aşırı tedbirlerin, etnik ayırımcılık ve kısıtlamaların Uygurların gündelik hayatını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Reşit, 5 Temmuz olaylarının üçüncü yılında, toplumun duygularının hassaslaştığı bir dönemde İşgal yönetiminin Uygurları aşağılayıcı ve etnik ayırımcılık içeren tedbirler uygulamaya koyarak halkı tahrik ettiğini söyledi..

Sözcü Reşit, geçen hafta Urumçi'de uygulanan bu devlet terörünü protesto eden Uygur Türkleri ile Çin güvenlik güçleri arasında çatışmaların meydana geldiğini söyleyerek olaylarda bir Çin polisinin yaralandığını ve iki Uygur gencinin tutuklandığını ifade etti.

0 yorum: