rss
twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Kısa Kısa: Türkçe Ezan



Macar halk edebiyatı bilgini İgnaz Kunoş, 1885'te İstanbul'u ziyaret eder ve Şehzadebaşı'nda dolaşır. Onun 1926 yılında İstanbul Üniversitesi'nde verdiği konferansında Osmanlı İstanbul'unu anlatmıştır. Konuşmasında Türkçe Ezan'ın Osmanlı'da da varolduğunu belirtmiştir.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Dünyanın her yerinde ezan Arapça " diyorlar. Bunlar genellikle İran özentisi olur ama İran'da Ezan dilini bilmezler. Yeni bilgiler; " Namaz, Peygamber, Abdest gibi kelimeler, Farsça'dır. Arap yarımadasında başka İran'da başka söylenen bu kutlu dinin ezanı, ibadeti, neden Türklere gelince anadile kapanır? Oysa İmam Azam ve O'nun öğrencisi İmam Maturidi, anadilde ibadeti onaylıyor.

Adsız dedi ki...

Ezan dünyanın her yerinde tek dil değildir Sayın Tengiz Asena. Farslar, kendi dillerinde ibadet ediyorlar.

" Ezan " adı bile Farsça, Namaz adı bile Farsça! Farsça'ya gelince tamam ama Türkçe'ye gelince " Olmaz " diyorlar.

Sonra da " Türkler İslam'ın sancağıdır " Böyle şey olur mu? Hem herkes kendi dilinde ibadet edecek, Türkler etmeyecek, sonra da Türkler sancak! Oldu!... Devamını Gör

Bir de şöyle bir şey var;

" Allahu Akbar! " diyor Arap.
" Allahu Ekber! " diyor Türk.

Hangisi doğru?

Tanrı Türkçe bilmiyor muş gibi davrananlar, din tüccarlarıdır!

Çağrı Arapça, yakarış Türkçe olursa, ne anlamı kalır?

Adsız dedi ki...

İBADET TÜRKÇE OLMALI AYNI ŞEYLERİ KONUŞUYORUZ.. BELKİDE HERŞEYDEN ÖNCE BU KONUYU ÇÖZMELİYDİK BEN İNNÖNÜYÜ SEVMEZDİM AMA İBADETİ TÜRKÇE YAPTIRDI BU BİLE BÜYÜK BİR OLAYDI..AMAA KİMSE ANLAMADI HALADA BU KONUDA ONA KIZANLAR VAR.. ........

Adsız dedi ki...

İsmet İnönü değil, 1932 yılında Atatürk ibadeti Türkçe yaptırdı. Atatürk'ün cenaze namazı da " Ruhuna esenlik " ve " Tanrı birdir, Muhammed elçisidir " denilerek kaldırılmıştır.

İnönü kim? Türkçe ibadet getirecek cesaretli adam kim?

Adsız dedi ki...

İmam-ı Azam hazretleri, hatta, namazdaki surelerin bile milli dilde okunmasının dince sakıncalı olmadığını söylemişlerdir. Çünkü ibadetten alınacak dini heyecan ancak okunan duaların tamamen anlaşılmasına bağlıdır.